poniedziałek, 26 października 2015

Babka na oleju z budyniem


Ciastem nieskomplikowanym, ale bardzo smacznym jest babka na oleju. Olej zastępuje wszędobylskie masło, warto zatem spróbować czegoś innego. Jeśli do przepisu na babkę dodamy budyń, wyjdzie przepyszna babka z budyniem. Rodzaj dodawanego  budyniu zależy od waszego gustu. Najczęściej dodaje się budyń śmietankowy, ale może to być także budyń waniliowy, malinowy, wiśniowy i inne. W składnikach wymienionych niżej są wymienione budynie waniliowe lub śmietankowe. Ważne: budyń dodajemy w proszku. 

poniedziałek, 19 października 2015

Dwukolorowa babka marmurkowa


Jednym z chętniej zjadanych ciast jest babka marmurkowa. Może występować w dwóch wersjach: jednolitej i o dwóch kolorach. Jednolitą babkę marmurkową podacie, gdy nie lubicie kakao. Nie oznacza to jednak, że jej smak nie będzie odpowiadał zwolennikom ciemnego kakao. Nie ma żadnej różnicy w robieniu ciasta tych dwóch wersji. Dwukolorowa babka oprócz składników wspólnych zawiera w sobie dodatkowo kakao. 

wtorek, 13 października 2015

Jak zrobić babkę piaskową?


Największą ilość ciast robi się z mąki pszennej, tortowej. Dlatego też warto czasem przekształcić ciasto z mąki pszennej na ciasto z innym rodzajem mąki. Tak też zrobimy z przepisem: babka piaskowa. Użyjemy mąki ziemniaczanej. Zatem ten rodzaj babki wielkanocnej zrobimy w wersji bezglutenowej. Jest niemniej smaczna, a bardziej dostępna dla osób, które nie mogą spożywać produktów pszennych. 

poniedziałek, 5 października 2015

Baba drożdżowa, która zawsze się udaje


Niezwykle prostym ciastem, które można upiec na święta jest baba drożdżowa. Przedstawię wersję, która nie dość, że jest prosta do wykonania, to dodatkowo nie wymaga stosowania blendera, czy miksera. Ta babka jest puszysta i przepyszna. Lukier używany przy tej babie drożdżowej jest rzadki, co pozwala na jego wniknięcie w głąb ciasta pogłębiając jego słodycz.