czwartek, 14 kwietnia 2016

Zapiekanka z ziemniakami i porem

zapiekanka

Tradycyjnym składnikiem w polskiej kuchni są ziemniaki, które zazwyczaj podawane są w tradycyjnej formie jako dodatek np. do mięs. Są one sycące i smaczne. Warto jednak wypróbować innych możliwości, które ze sobą niosą i pokusić się na kulinarne szaleństwo. Sposobem na tzw. kartofla w niecodziennej wersji może być zapiekana z ziemniakami.  To idealne danie, które rozgrzeje i nasyci w chłodne dni, a jednocześnie zadowoli podniebienia nawet największych fanów ziemniaków.

Do przygotowania  zapiekanki potrzebne jest:
Ziemniaki- około 1 kilograma
Por-2 sztuki
Cebula-2 sztuki
śmietana-125 gram
Mleko-1/4 szklanki
Jaja -2 sztuki
Do smaku sól i pieprz
Masło-5 łyżek
Starty ser typ mozzarella do zapiekanek

Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, gotuje się w wodzie z sola około 8-10 minut. W pierwszym etapie prac, należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni oraz dokładnie pokryć  tłuszczem dno i boki naczynia żaroodpornego. Por, po sparzeniu wodą należy pokroić i na 2 minuty wrzucić do gotujących się ziemniaków.
Cebule posiekać i wymieszać z mlekiem oraz jajami . Doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić przecedzone ziemniaki i por, a następnie zalać je wcześniej przygotowanym sosem i posypać serem. Całość umieścić w piekarniku na około pół godziny.