czwartek, 9 czerwca 2016

Zdrowe i szybkie ciasto? Brownie bez cukru i glutenu!


pokrojone kawałki brownie na bialym talerzu

Przy każdym jedzeniu należy zachować umiar - również jeśli chodzi o słodkie przysmaki. Przecież szkoda byłoby z nich całkiem zrezygnować :)
Wystarczy przygotować zdrowe i szybkie ciasto z tego przepisu.

Przede wszystkim warto uświadomić sobie, że tradycyjną mąkę możesz zastąpić wieloma różnymi składnikami, na przykład burakiem, cukinią czy bezglutenową mąką kokosową. Jeśli natomiast chodzi o cukier, wystarczy odrobina stewii lub daktyle.

Pamiętaj, że brownie to naprawdę szybkie ciasto i aby się nie przypalić oraz nadmiernie nie wysuszyć, nie powinno siedzieć w piekarniku zbyt długo. Poza tym weź pod uwagę, że aby było rzeczywiście zdrowe, także reszta składników powinna spełniać wysokie standardy. Warto użyć dobrej, naturalnej gorzkiej czekolady (optymalnie surowej, jeśli jesteś gotowy wydać na ciasto nieco więcej).

Zastanów się też nad najlepszymi możliwymi dodatkami. Na Święta doskonałe będą cynamon, goździki i mrożone maliny lub borówki. Jeśli natomiast szukasz dodatkowego źródła słodkości, postaw na banany lub rodzynki. Niezależnie od Twojego wyboru, brownie na pewno będzie pyszne!