poniedziałek, 26 października 2015
Babka na oleju z budyniem
Ciastem nieskomplikowanym, ale bardzo smacznym jest babka na oleju. Olej zastępuje wszędobylskie masło, warto zatem spróbować czegoś innego. Jeśli do przepisu na babkę dodamy budyń, wyjdzie przepyszna babka z budyniem. Rodzaj dodawanego budyniu zależy od waszego gustu. Najczęściej dodaje się budyń śmietankowy, ale może to być także budyń waniliowy, malinowy, wiśniowy i inne. W składnikach wymienionych niżej są wymienione budynie waniliowe lub śmietankowe. Ważne: budyń dodajemy w proszku.
Składnikami używanymi w tej babce są: 4 jajka, 1 szkl mąki, ¾ szkl cukru, 1 łyżka oleju, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ szkl śmietany lub jogurtu.
Żółtka ucieracie z cukrem, dodawajcie na przemian budyń z mąką, w której znajduje się proszek. Dolewajcie śmietanę i olej. Po dokładnym wymieszaniu dodajcie ubite białka. Przełóżcie do formy, którą wcześniej należy natłuścić i posypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę na oleju z budyniem wyjmijcie z piekarnika i odczekajcie chwilę, aby przestygło. Gdy przestygnie ułóżcie babkę na oleju na ładnym talerzu. Możecie je ozdobić w dowolny sposób np. posypując cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brzmi smakowicie, szkoda, że nie w wersji wege bo bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować opcję wege!
OdpowiedzUsuń