Tradycyjnym składnikiem w polskiej kuchni są ziemniaki, które zazwyczaj podawane są w tradycyjnej formie jako dodatek np. do mięs. Są one sycące i smaczne. Warto jednak wypróbować innych możliwości, które ze sobą niosą i pokusić się na kulinarne szaleństwo. Sposobem na tzw. kartofla w niecodziennej wersji może być zapiekana z ziemniakami. To idealne danie, które rozgrzeje i nasyci w chłodne dni, a jednocześnie zadowoli podniebienia nawet największych fanów ziemniaków.
Do przygotowania zapiekanki potrzebne jest:
• Ziemniaki- około 1 kilograma
• Por-2 sztuki
• Cebula-2 sztuki
• śmietana-125 gram
• Mleko-1/4 szklanki
• Jaja -2 sztuki
• Do smaku sól i pieprz
• Masło-5 łyżek
• Starty ser typ mozzarella do zapiekanek
Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, gotuje się w wodzie z sola około 8-10 minut. W pierwszym etapie prac, należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni oraz dokładnie pokryć tłuszczem dno i boki naczynia żaroodpornego. Por, po sparzeniu wodą należy pokroić i na 2 minuty wrzucić do gotujących się ziemniaków.
Cebule posiekać i wymieszać z mlekiem oraz jajami . Doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym należy umieścić przecedzone ziemniaki i por, a następnie zalać je wcześniej przygotowanym sosem i posypać serem. Całość umieścić w piekarniku na około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz