Popularne ciasto z rabarbarem to po prostu placek, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również doskonale smakuje. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a praktycznie zaraz po upieczeniu można zacząć je jeść.
Składniki ciasta to:
- rabarbar, 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- pół kostki margaryny.
Przygotowanie w tym przypadku jest bardzo proste, ponieważ wystarczy jedynie:
- ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Na koniec należy roztopić margarynę i wlać do ciasta jeszcze gorącą. Wymieszane ciasto wlać do formy, a na wierzchu ułożyć umyty, osuszony i do tego pokrojony w drobną kostkę rabarbar.
- Ciasto powinno się piec w piekarniku, który został wcześniej rozgrzany do temperatury 180 stopni C. Po upływie około 50 minut ciasto można wyjąć z piekarnika.
Jest już gotowe do spożycia. Jeżeli ktoś ma ochotę na jeszcze więcej słodyczy, może posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz