Jednym z popularnych polskich dań jest bigos. To danie jednogarnkowe, które zwykle podaje się na obiad, a także podczas różnych uroczystości. Choć jest prostym daniem, to jednak smacznym i sycącym.
Składniki niezbędne do przygotowania bigosu to:
- 1 kg kapusty,
- 30 dag kiełbasy,
- 1 cebula,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- mąka,
- sól, pieprz,
- cukier.
Przygotowanie:
- Kapustę należy poszatkować i zalać wodą, a następnie gotować w garnku do uzyskania oczekiwanej miękkości.
- Pokroić kiełbasę i cebulę. Podsmażyć na tłuszczu, a później wraz z nim dodać do kapusty.
- Na resztce tłuszczu na patelni podsmażyć mąkę i rozprowadzić ją z odrobiną wody.
- Przelać do kapusty.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wystarczy już tylko dodać koncentrat i przyprawić bigos do smaku.
Tak przygotowany bigos smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z chlebem. Danie jest świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakuje, gdy jest ciepłe. Co więcej, najlepiej podawać je po wielokrotnym odgrzaniu. Wielu tłumaczy, że bigos jest najlepszy na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz