Kruche ciasteczka to wypiek, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Przyrządzić można go na przykład z dodatkiem czekolady.
Do ich zrobienia potrzebować będziemy:
- 2 tabliczek czekolady (dobrym pomysłem jest połączenie gorzkiej oraz mlecznej),
- 1 jajka,
- 1 kostki masła,
- ½ szklanki cukru,
- 2 ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki soli, ½
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 szklankę posiekanych orzechów, rodzynek, żurawiny czy innych, ulubionych bakalii.
Przygotowanie:
- Zanim przejdziemy do robienia kruchych ciasteczek, wyjmijmy wszystkie składniki z lodówki tak, by były w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę kroimy w drobną kostkę, a masło miksujemy na gładką, puszystą masę.
- Dalej miksując, dodajemy cukier (w przeciwnym wypadku ciastka wyjdą twarde).
- Dodajemy jajko i dalej miksując, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą.
- Do gotowego ciasta dodajemy czekoladę i inne ewentualne dodatki.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a w międzyczasie formujemy dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w 2 centymetrowych odstępach na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.
- Podczas pieczenia rozpłyną się na okrągłe, kruche ciasteczka.
- Pieczemy je przez około 15 minut.
Kruche ciasteczka możemy zaserwować solo lub z dodatkiem polewy, którą przygotujemy z dobrze wymieszanych ze sobą cukru pudru, kakao oraz odrobiny ciepłej wody. Nanosimy ją na wypiek przy pomocy łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz