poniedziałek, 24 lipca 2017

Kruche ciasteczka z czekoladą




Kruche ciasteczka to wypiek, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Przyrządzić można go na przykład z dodatkiem czekolady.




Do ich zrobienia potrzebować będziemy:


  • 2 tabliczek czekolady (dobrym pomysłem jest połączenie gorzkiej oraz mlecznej), 
  • 1 jajka, 
  • 1 kostki masła,
  •  ½ szklanki cukru,
  •  2 ½ szklanki mąki, 
  • ½ łyżeczki soli, ½
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
 Opcjonalnie:
  • 1 szklankę posiekanych orzechów, rodzynek, żurawiny czy innych, ulubionych bakalii.

Przygotowanie:


  • Zanim przejdziemy do robienia kruchych ciasteczek, wyjmijmy wszystkie składniki z lodówki tak, by były w temperaturze pokojowej. 
  • Czekoladę kroimy w drobną kostkę, a masło miksujemy na gładką, puszystą masę.
  •  Dalej miksując, dodajemy cukier (w przeciwnym wypadku ciastka wyjdą twarde).
  • Dodajemy jajko i dalej miksując, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą.
  • Do gotowego ciasta dodajemy czekoladę i inne ewentualne dodatki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a w międzyczasie formujemy dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w 2 centymetrowych odstępach na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.
  •  Podczas pieczenia rozpłyną się na okrągłe, kruche ciasteczka. 
  • Pieczemy je przez około 15 minut.

Kruche ciasteczka możemy zaserwować solo lub z dodatkiem polewy, którą przygotujemy z dobrze wymieszanych ze sobą cukru pudru, kakao oraz odrobiny ciepłej wody. Nanosimy ją na wypiek przy pomocy łyżki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz