środa, 15 marca 2017

Chili con carne według znanych kucharzy


Znani kucharze wielokrotnie przygotowywali chili con carne. Ich przepisy można znaleźć w różnych źródłach. Oto jeden z nich.







Składniki: 

  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 200 ml wody,
  •  1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 1 puszka kukurydzy, 
  • 1 cebula, 
  • chili, 
  • słodka papryka, ostra papryka, 
  • oregano, 
  • kminek, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz.

Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
  •  Cebulę i czosnek należy posiekać i podsmażyć na oliwie w patelni.
  •  Do tego dodać mięso, które trzeba smażyć do momentu, aż zmieni kolor.
  •  Dodać passatę i gotować do 30 minut. 
  • Następnie włożyć fasolę, kukurydzę i gotować przez kolejne 10 minut. Po tym czasie pozostaje tylko przyprawić do smaku.

Chili con carne najlepiej smakuje z ziemniakami i ryżem. Wybór jest kwestią indywidualną. To doskonałe danie na obiad, choć niekoniecznie. Niektórzy podają je na kolację. Jednak jedno jest pewne – potrawa jest bardzo sycąca. Wobec tego w przypadku kolacji trzeba ją jeść z umiarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz