Znani kucharze wielokrotnie przygotowywali chili con carne. Ich przepisy można znaleźć w różnych źródłach. Oto jeden z nich.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 200 ml wody,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 cebula,
- chili,
- słodka papryka, ostra papryka,
- oregano,
- kminek,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
- Cebulę i czosnek należy posiekać i podsmażyć na oliwie w patelni.
- Do tego dodać mięso, które trzeba smażyć do momentu, aż zmieni kolor.
- Dodać passatę i gotować do 30 minut.
- Następnie włożyć fasolę, kukurydzę i gotować przez kolejne 10 minut. Po tym czasie pozostaje tylko przyprawić do smaku.
Chili con carne najlepiej smakuje z ziemniakami i ryżem. Wybór jest kwestią indywidualną. To doskonałe danie na obiad, choć niekoniecznie. Niektórzy podają je na kolację. Jednak jedno jest pewne – potrawa jest bardzo sycąca. Wobec tego w przypadku kolacji trzeba ją jeść z umiarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz