niedziela, 22 stycznia 2017

Ślimaki francuskie z szynką i serem



Niezwykle fantastyczne jest to, że ciasto francuskie można przygotować na wiele różnych sposobów, z rozmaitymi składnikami. Poniżej znajduje się przepis na jedno z tych dań.




Składniki: 

  • 1 gotowe ciasto francuskie lub wykonane samodzielnie, 
  • 1 mała cebula czerwona, 
  • 1 serek twarogowy naturalny, 
  • 4 średniej wielkości plastry szynki,
  •  150 g sera żółtego.

Przygotowanie:

  • Na całej powierzchni ciasta należy rozsmarować serek, a na to posypać szynkę, cebulę i ser – kolejność jest dowolna. 
  • Ciasto trzeba zwinąć. 
  • Zabierając się za zwijanie najlepiej ułożyć je tak, by uzyskać dłuższy rulon.
  •  Następnie należy pokroić go na grubsze plastry. Z jednego opakowania ciasta zwykle wychodzi maksymalnie 14 kawałków. 
  • Plastry powinno się układać na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba tylko uważać, by się nie rozkleiły.
  • Piec należy w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem do momentu, aż się zarumienią i ciasto nie będzie surowe – około 15-20 minut. 
Tak powstałe ślimaki dobrze smakują z ketchupem. To świetna przekąska na kolację lub specjalne, szybkie w przygotowaniu danie dla gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz