piątek, 9 grudnia 2016

Bigos na szybko



Jednym z popularnych polskich dań jest bigos. To danie jednogarnkowe, które zwykle podaje się na obiad, a także podczas różnych uroczystości. Choć jest prostym daniem, to jednak smacznym i sycącym.



Składniki niezbędne do przygotowania bigosu to:

  • 1 kg kapusty, 
  • 30 dag kiełbasy,
  • 1 cebula, 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • olej do smażenia, 
  • mąka, 
  • sól, pieprz, 
  • cukier.

Przygotowanie:



  • Kapustę należy poszatkować i zalać wodą, a następnie gotować w garnku do uzyskania oczekiwanej miękkości. 
  • Pokroić kiełbasę i cebulę. Podsmażyć na tłuszczu, a później wraz z nim dodać do kapusty.
  •  Na resztce tłuszczu na patelni podsmażyć mąkę i rozprowadzić ją z odrobiną wody.
  •  Przelać do kapusty. 
  • Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wystarczy już tylko dodać koncentrat i przyprawić bigos do smaku.

Tak przygotowany bigos smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z chlebem. Danie jest świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakuje, gdy jest ciepłe. Co więcej, najlepiej podawać je po wielokrotnym odgrzaniu. Wielu tłumaczy, że bigos jest najlepszy na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz