środa, 12 października 2016

Sałatka gyros ze świeżych warzyw


Samodzielnie przygotowana sałatka gyros to danie, które doskonale smakuje i równie dobrze wygląda. Co więcej, jest zdrowa, bo przynajmniej wiadomo, z czego się składa i jak została wykonana. Warto wobec tego zaprezentować jeden z wielu przepisów na to właśnie danie.






Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka, 
  • przyprawa do gyrosa, 
  • 1 cebula, 
  • puszka kukurydzy, 
  • nieduży ogórek świeży, 
  • 2 średnie pomidory, 
  • kapusta pekińska, 
  • majonez, ketchup.

Przygotowanie:

  • Pierś umyć i pokroić w kostkę, przyprawić, a następnie usmażyć na patelni. 
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z obranym ogórkiem. Podobnie pokroić pomidory, a kapustę poszatkować na cienkie paski. 
  • Teraz wystarczy to wszystko odpowiednio ułożyć warstwami.
  •  W zasadzie kolejność nie ma większego znaczenia. Warto jednak zacząć od mięsa. 
  • Wobec tego mięso wyłożyć na dnie miski, na to położyć cebulę, posmarować ją ketchupem, położyć ogórki i pomidora.
  •  Posmarować majonezem, a następnie wyłożyć kukurydzę. 
  • Na niej można już spokojnie układać ostatnia warstwę – kapustę.

Niektórzy tę sałatkę mieszają, inni nakładają ją w ten sposób, zagłębiając sztućce aż do samego dna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz