środa, 3 lutego 2016

Z czym podawać brokuły?


dwa kawałki brokuł na jasnym tle

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw. Ma wiele witamin i soli mineralnych, potasu oraz żelaza, warto więc je jeść jak najczęściej, tym bardziej, że jest wiele ciekawych sposobów ich przyrządzania.


Smakosze jedzą brokuły gotowe w wodzie lub na parze. Ten drugi sposób przygotowania jest lepszy, ponieważ warzywo zachowuje wówczas więcej cennych składników odżywczych. Ugotowane brokuły można podawać z sosem, na przykład śmietanowo-koperkowym, polane masłem, masłem z bułką tartą czy skropione oliwą. Jeśli ktoś nie chce takich kalorycznych dodatków, może spróbować ugotować brokuła w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej - będzie wówczas smakował bez dodatków.
Warte polecenia są sałatki z brokułów, na przykład z fetą i migdałami czy czerwoną fasolą i majonezem. Trzeba pamiętać, by gotować warzywa al dente, czyli na półtwardo, gdyż sos sałatkowy sprawia, że stają się jeszcze bardziej miękkie.
Doskonała jest również zupa brokułowa, a także zapiekanki - makaronowe i ziemniaczane, z dodatkiem tego warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz