poniedziałek, 5 października 2015

Baba drożdżowa, która zawsze się udaje


Niezwykle prostym ciastem, które można upiec na święta jest baba drożdżowa. Przedstawię wersję, która nie dość, że jest prosta do wykonania, to dodatkowo nie wymaga stosowania blendera, czy miksera. Ta babka jest puszysta i przepyszna. Lukier używany przy tej babie drożdżowej jest rzadki, co pozwala na jego wniknięcie w głąb ciasta pogłębiając jego słodycz.

Przepis na babkę: 3 i ½ szkl mąki pszennej, 80 g roztopionego i przestudzonego masła (o zawartości tłuszczu 82%), 3 żółtka, 2 całe jaja, 1 szkl ciepłego mleka, szkl rodzynek, 7 łyżek cukru, 2 i ½ łyżeczki suszonych drożdży (lub 25 g świeżych) i aromat dowolny. Do mleka wsypujecie drożdże, dodajecie cukier i odstawiacie na 5 min. Do miski przesiejcie mąkę, cukier waniliowy, rodzynki, jajka, żółtka, aromat, roztopione masło i mleko z drożdżami. Wszystko starannie wymieszajcie drewnianą łyżką. Później rękoma zagniećcie ciasto kilka razy. Możecie posypać je mąką, aby się nie lepiło. Przykryjcie i odstawcie aby zwiększyło swoją objętość na 1h i 20 min. Należy otłuścić i posypać kaszą manną formę, gdzie przełożycie ciasto. Znów odstawcie na 40 min. Pieczcie 35 min w piekarniku w 175 st. Wyjmijcie z formy, gdy ostygnie. Z ¾ szkl cukru pudru i łyżki soku z cytryny zróbcie lukier i polejcie babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz