wtorek, 13 października 2015

Jak zrobić babkę piaskową?


Największą ilość ciast robi się z mąki pszennej, tortowej. Dlatego też warto czasem przekształcić ciasto z mąki pszennej na ciasto z innym rodzajem mąki. Tak też zrobimy z przepisem: babka piaskowa. Użyjemy mąki ziemniaczanej. Zatem ten rodzaj babki wielkanocnej zrobimy w wersji bezglutenowej. Jest niemniej smaczna, a bardziej dostępna dla osób, które nie mogą spożywać produktów pszennych. 

Przepis na babkę:  5 jaj, 1 szkl cukru, 1 i ¾ szkl skrobi mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, otarta skórka z 2 cytryn lub aromat cytrynowy.

Rada: każdy składnik powinien być w temperaturze pokojowej. Formę do babki piaskowej otłuszczacie i posypujecie np. zmielonymi migdałami. Jaja wrzućcie do miksera. Ubijcie na puszystą masę (końcówki do ubijania piany).  Powoli dodawajcie cukier i ubijajcie. Puszystość masy sprawi podwojenie masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy przesiać. Dodajcie do masy i delikatnie wymieszajcie do połączenia. Dodajcie aromat cytrynowy lub skórkę. Masło roztopcie i jeszcze wrzące wlejcie do ciasta. Zmiksujcie do połączenia. Ciasto przelejcie do formy. Należy piec przez około godzinę w 170 st. Pierwsze pół godziny w temp. 160 st. Gdy babka wielkanocna przestygnie, wyjmijcie z formy i posypcie cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz