poniedziałek, 19 października 2015

Dwukolorowa babka marmurkowa


Jednym z chętniej zjadanych ciast jest babka marmurkowa. Może występować w dwóch wersjach: jednolitej i o dwóch kolorach. Jednolitą babkę marmurkową podacie, gdy nie lubicie kakao. Nie oznacza to jednak, że jej smak nie będzie odpowiadał zwolennikom ciemnego kakao. Nie ma żadnej różnicy w robieniu ciasta tych dwóch wersji. Dwukolorowa babka oprócz składników wspólnych zawiera w sobie dodatkowo kakao. 

Przepis na babkę: 8 jaj, 150 g cukru, 150 g cukru pudru, 200 g masła, 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 5 łyż. mleka, 1 łyż ciemnego kakao, 1 łyżeczka olejku rumowego, 230 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko ogrzewacie do temperatury pokojowej. Babkę wielkanocną robi się w następujący sposób: białka ubijcie z cukrem pudrem na sztywno. Miękkie masło zmiksujcie ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtkami na gładko. Dodajecie 1/3 białek i łączycie używając drewnianej łopatki. Dodajcie resztę białek i wymieszajcie. Na koniec wlejcie mleko, wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie. Dwukolorową babkę dzielicie na dwie nierówne części. Do jednej (1/3 całego ciasta) dodajecie kakao i czekoladę. Babkę marmurkową wkładacie do przygotowanej formy warstwami na przemian. Pieczecie przez godzinę w 165 st. Wyjmijcie ciasto z formy po 10 min jak ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz