poniedziałek, 23 listopada 2015

Sałatka grecka i z fetą

Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu i niskokaloryczna. Poleca się ją zwłaszcza osobom przebywającym na diecie.
Sałatka z Grecji to kombinacja bardzo dobrych i zdrowych składników, są one ogólnodostępne i w niskiej cenie. Sałatka grecka stworzona jest najczęściej z pomidorów, ogórków, oliwek zielonych lub czarnych, sałaty (lodowej, rzymskiej), papryki. Dodatkiem może być i najczęściej jest również cebula, suszone oregano lub bazylia oraz sok z cytryny. Ważna jest również oliwa z oliwek i ser feta. Feta to ser bałkański, wyprodukowany z mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego. Wszystkie składniki należy pokroić i włożyć do salaterki, następnie wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami oregano, bazylią, sokiem z cytryny i polać całość tym sosem. Tak przygotowana sałatka z grecji to gwarancja dobrego smaku, warto ją przygotować zarówno na śniadanie z grzankami, jako dodatek do obiadu lub na kolację. Sałatka z fetą dodaje lekko słonego smaku. Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa, a przez to polecana przez dietetyków. Sałatka z fetą, dzięki zdrowym jej składnikom zaliczana jest do tzw. zdrowej żywności. W internecie znajdziemy różne polecane przepisy na taka sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz